Vandaag de dag zijn er zoveel dieten om af te vallen dat ze niet meer op twee handen te tellen zijn. Een veel gemaakte fout is dat mensen het verkeerde dieet kiezen die niet aansluit bij de gewenste doelen. Hierdoor worden bepaalde dieten als slecht of gevaarlijk bestempeld, maar is dat wel echt zo of is het een stukje onwetendheid? Zo is er bijvoorbeeld regelmatig kritiek op het keto dieet, of terwijl een dieet waarbij koolhydraten bijna niet worden genuttigd. Zeer populair bij sporters en atleten die willen aftrainen en het laatste beetje vet willen kwijtraken. Is dit dieet net zo geschikt voor een bijvoorbeeld 48 jarige vrouw met veel overgewicht? Natuurlijk niet.

Proteine dieet

5-kilo-afvallenHulp nodig bij het afvallen? Een proteine dieet is een dieet waarbij er veel eiwitten worden genuttigd. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam en helpen bij het opbouwen van spieren en bij het herstel ervan. Niet voor niets dat eiwitten zo populair zijn bij sporters. Hoe kan het dan het proteine dieet weleens als gevaarlijk wordt bestempeld? De voornaamste reden hiervoor is dat we steeds vaker proteine halen uit supplementen. Denk maar bijvoorbeeld aan de grote hoeveelheid eiwit shakes op de markt. Supplementen blijven supplementen en dienen te worden gebruikt als aanvulling van het dieet, niet als opvulling. We moeten dus zoveel mogelijk eiwitten uit ‘echt’ voedsel halen, denk aan vis, vlees, eieren, noten, kwark etc.

Door het aanbieden van kant en klare pakketten en handleidingen wordt het voor de klant erg gemakkelijk om in de val van poeders, pillen en hype diëten te lopen. Een van de belangrijkste redenen waarom het zogenaamde proteïne dieet ‘gevaarlijk’ is, heeft te maken met het verschijnsel dat het erg makkelijk wordt gemaakt voor mensen die een ideaal gewicht willen bereiken door de commercie. Gemak dient de mens en de consument is hier gevoelig voor.

Afvallen zonder dieet en pillen

Afvallen zonder dieet en pillen? Is dit wel goed? Ik ben er van overtuigd dat je in principe geen pillen nodig hebt, maar het zou kunnen helpen als je precies weet wat je aan het doen bent. Dit zorgt er ook voor dat je niet weer teleurgesteld raakt als de zoveelste supplement niet werkt bij het afvallen. Is afvallen zonder dieet dan wel goed? Dieten krijgen vaak een slechte naam dus daarom noem ik dit liever ‘werken aan een gezondere levensstijl’. Afvallen zonder dieet zal heel moeilijk worden, je kunt wel blijven sporten wat je wilt maar als je vervolgens de verkeerde dingen eet kom je ook niet heel ver.